![](/data/public/uploads/2020/01/ilgl3x1898.jpg)
Nuo rugsėjo moksleiviai mokyklose nebegalės įsigyti bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su tam tikrais dažikliais, konservantais, šaldikliais, aromato ir skonio stiprikliais, gazuotų, energinių gėrimų ir kt. Mokiniams maitinti nebegalės būti naudojami sultinių koncentratai, rūkyta žuvis, konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai, mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, maistas, į kurio sudėtį įeina genetiškai modifikuoti organizmai.
Iki šiol mokyklos vaikų maitinimą organizavo remdamosi higienos normomis ir įvairiomis rekomendacijomis. Liepos 19 dieną sveikatos apsaugos ministras R.Šukys patvirtino mokinių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarką. Joje pirmąsyk nurodomi konkretūs moksleivių maitinimo reikalavimai, draudžiami produktai ir pan.
Pagal šią tvarką nuo rugsėjo 1 d. mokiniams nebus galima tiekti maisto produktų, turinčių daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų. Mokinių maitinimui nebus galima tiekti šių maisto produktų grupių: bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su tam tikrais maisto priedais (sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais ir kt.), gazuotų bei energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių (išskyrus vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus), mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų ar į kurio sudėtį įeina GMO.
Minėtame apraše nurodoma, jog kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas turi būti organizuojami pietūs. Pagal suderintą valgiaraštį mokiniams turi būti sudarytos sąlygos valgyti šiltą maistą. Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės / vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys).
Apraše pažymima ir tai, kad nuo šiol, sudarant sutartis dėl maitinimo paslaugų teikimo mokyklose, draudžiama sudaryti sutartis su teikėjais, įtrauktais į „Nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą“ (skelbiamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje).
Šiuo tvarkos aprašu nedraudžiama mokyklose įrengti maitinimo automatus. Tačiau juose nebus galima prekiauti šiuo metu populiariais, tačiau įtrauktais į Netiekiamų į mokyklas maisto produktų sąrašą gaminiais: bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energetiniais gėrimais ir pan.
Parengė Irena Kolosovska